Al ruim 10 jaar boks en kickboks ik zelf recreatief. Het kwam op mijn pad in een woelige tijd van mijn leven, en ik weet nog goed dat ik mezelf destijds de belofte deed om dit nu eens écht vol te gaan houden. En zo geschiede… Pas jaren later, toen mijn leven láng zo woelig niet meer was, ging ik nadenken over het toepassen van de positieve efecten van het boksen bij mijn eigen cliënten.

Inspiratiebron

Mijn eerste inspiratiebron hiervoor was denk ik Lucia Rijker. Je kunt haar aan het werk zien bij het programma ‘Dreamschool‘. Ik vind het práchtig en super inspirerend om te zien hoe zij met de ‘moeilijkste’ jongeren contact weet te leggen. Ook op Youtube zijn een paar coole filmpjes van haar te bekijken. De volgende vraag die ik haar hierin heb horen stellen is volgens mij ook uitstekend toepasbaar binnen de GGZ: ‘Wanneer kreeg je het gevoel dat je een keuze kon maken tussen een slachtoffer zijn van je omstandigheden en het waarde creëren met wat je hebt?´
Let wel: de kracht van deze vraag zit ‘m in het begin: door het vragen naar ‘wanneer’ geeft ze daarmee indirect de boodschap dat de beschikbaarheid van een keuze voor iedereen in het verschiet ligt! Als je dit vervolgens weet te verbinden met een lichaamsgerichte ervaring (niet alleen maar denken, maar ook vóelen) zoals boksen, heb je volgens mij goud in handen!

Bokscoaching

Om mezelf meer te leren over de toepassingen van boksen bij mijn cliënten ben ik zelf verschillende opleidingen gaan volgen. De combinatie van wat ik op deze verschillende plekken heb geleerd gebruik ik nu bij mijn eigen cliënten. Soms als onderdeel van hun reguliere GGZ-behandeling, soms als apart coachings-traject.
Ook voor supervisanten lijkt het me heel interessant om bokscoaching in te kunnen zetten. Thema’s als goede zelfzorg, grenzen aangeven, balans, vertrouwen zouden daarbij goed uitgediept kunnen worden. Ben je geinteresseerd in dit aanbod, neem gerust eens een kijkje!

Pin It on Pinterest

Even overleggen?