Wie me goed kent weet dat ik een groot fanaat ben van boeken en boekenwinkels. Het liefst lees ik romans waar ik helemaal in kan verdwijnen en waarin de menselijke relatie een belangrijk thema is. Ik speur graag naar mooie zinnen en post hierover op verschillende sociale kanalen. Daarnaast verdiep ik me natuurlijk ook in vakliteratuur. En ik héb me toch weer een interessant boek gelezen…

Het niet weten…

Floortje Scheepers is hoogleraar innovatie in de GGZ. Nooit geweten dat daar ook hoogleraren voor bestaan, maar het lijkt me in de huidige tijden geen overbodige luxe… Floortje bepleit een nieuwe manier van kijken naar de mens, waarbij wij als hulpverleners meer oog moeten hebben voor de complexiteit van het leven en beter moeten leren verdragen dat we veel dingen over het gedrag van mensen niet altijd begrijpen. Het strakke kader van de DSM, maar ook de veelgebruikte klachtenvragenlijsten zijn daarbij in haar woorden een ‘schijn-oplossing’ voor ons therapeuten om houvast te vinden.

Quote

‘Stel dat je hersenen kunnen ontregelen zoals darmen dat doen als je te veel gegeten hebt, of zoals spieren als je een marathon gelopen hebt. De ontregeling kan dan niet opgevat worden als bewijs dat de hersenen ‘ziek’ zijn, zoals ook je darmen en spieren niet ziek zijn wanneer je er door te veel eten of rennen last van krijgt. Het betekent dat in principe iedereen psychisch kan ontregelen en dat die ontregeling misschien een heel normale en logische reactie is op een bepaalde situatie, een reactie die zelfs een functie kan hebben. (…) Als psychische ontregeling een normale reactie is op een specifieke situatie, dan moeten we de oorzaak van die ontregeling niet in ‘zieke’ hersenen zoeken.’

Ook op verschillende podcasts is Floortje te horen en inspireert ze me keer op keer. Het is dan ook niet gek dat haar gedachtegoed ook in mijn online cursussen regelmatig aan bod komt.
De eerste cursus die op mijn Online Academy te vinden is heet: ‘Het schrijven van een intakeverslag: de vaste onderdelen’.

Neem gerust eens een kijkje!

Pin It on Pinterest

Even overleggen?