De technieken uit de CGT (cognitieve gedragstherapie) zijn vaak de eerste technieken die je tegenkomt bij je werk in de GGZ. En dan met name de cognitieve technieken. Die lijken lekker makkelijk en overzichtelijk: van elke cognitieve techniek valt er wel ergens een werkblad te downloaden of kopiëren, en veel collega’s kunnen je er wel wat over uitleggen. Je zou per therapeutische sessie grofweg een andere techniek toe kunnen passen, en zo lijkt de behandeling al heel snel ergens op. Een super goed begin, vooral voor degene die net uit de Universiteits-banken stapt!

G-schema

Zelf pas ik vooral erg graag het G-schema toe. Het is al bij de intake een handig hulpmiddel om probleemgedrag heel concreet te maken, zodat je sneller snapt waar je cliënt in het leven nou tegenaan loopt. Dit schema kan ik dan ook inmiddels dromen. De andere technieken blijven bij mij wat vaker op de plank liggen. Ik weet wel dat ze er zijn, maar wanneer ik er eentje in mijn sessie wil toepassen, herinner ik me vaak dat ik de vorige keer ergens vast was gelopen. Ik denk dan al snel: ‘laat maar zitten’. (En ook: ‘dat moet ik nog eens even goed uitzoeken…maar wanneer dan toch…’)

Toolbox

Sinds kort geef ik les op de Universiteit in Leiden, en begeleid ik werkgroepen op het gebied van…je raadt het al…CGT! Super leuk om te doen, dat vooral, en voor mezelf weer zo’n fijne herinnering aan dat goede voornemen van me… (‘dat moet ik nog eens even goed uitzoeken…nú dus!) Dit heeft me erop gebracht de verschillende valkuilen van die cognitieve technieken nu eens helemaal goed uit te pluizen. En daar filmpjes over te maken. Zodat niet alleen ík ze weer vaker van de spreekwoordelijke plank haal, maar mijn collega’s hier ook van kunnen profiteren. Ik denk altijd maar zo: ik ben een heel gemiddeld persoon, dus als ik ergens tegenaan loop, dan zullen vast veel meer mensen dat ervaren!
Hier op mijn website staan nu de eerste twee filmpjes van de ‘Toolbox CGT‘. Deze gaan over de valkuilen van het G-schema en de valkuilen van de Kansberekening. Andere filmpjes zullen op een later moment volgen. Ben je benieuwd? Neem gerust een kijkje!

Pin It on Pinterest

Even overleggen?